Ekonomifunderingar

Om en bankrånare går in på en bank och snor en miljon kronor kan man anta att han tämligen omgående börjar spendera pengarna. Han (eller hon) kanske köper ny bil, ny TV, renoverar lägenheten eller unnar sig att gå ut och äta på lite finare restauranger. På så sätt hålls hjulen snurrande. Bilförsäljarna, elektronikbutikerna, byggmarknaderna och krognäringen får ett tillskott och behöver inte klappa igen. Vilket innebär att deras anställda kan unna sig att konsumera lite mer vilket i sin tur gör att de näringsidkare de nyttjar i sin tur kan behålla sina anställda som kan konsumera mer osv. Ekonomin hålls igång.

En bankdirektör som snyltar åt sig samma belopp är mer försiktig. Han (eller hon) sätter inte sprätt på pengarna på en gång. Han investerar i fonder eller andra objekt som ska ge ännu mer pengar på sikt. Pengarna slutar snurra. De sitter där de sitter och bilförsäljarna och de andra butikerna slår igen.

Alltså är en bankrånare bättre för samhällsekonomin än en banksnyltare. Nackdelen är det inslag av hot eller våld som ofta är förknippat med rånarnas yrkesutövande. Kan man få bort det och öka toleransen för det arbete de utför så kan ekonomin komma igång igen.

Ett förslag är att varje rånare får fylla i en blankett där de får ange den summa de vill ha samt vilken typ av motåtgärd som är alternativet. Bankpersonal är ju ändå instruerad att inte säga emot utan ge rånaren vad de begär. Och då är det ju bättre att bara kryssa i "pistol" i en kolumn än att behöva visa upp en riktig.

I stället för legitimation kan man kryssa i vilken typ av maskering rånaren har. Skidmask, halsduk eller Gorbatjov-mask är några alternativ.

Om det här förslaget skulle genomföras och visa sig vara bra för den totala ekonomin kan man också tänka sig att bankrånarna får dela på en fet bonus vid årets slut.

Och jag blir antingen inspärrad eller får Nobelpriset i ekonomi.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Nobelpriset tror jag inte på i det här fallet.

Kram!

2009-04-20 @ 17:46:30
Postat av: Kilroy

Snyggt tänkt tycker jag, hur skulle en sådan blankett se ut?

2009-04-20 @ 23:05:03
Postat av: Pia

Du är något på spåren, tror jag!! ;o)

2009-04-25 @ 21:26:36
URL: http://anjocapi.blogg.se/
Postat av: Socrate

Nobelpriset både i ekonomi, fysik, kemi, litteratur och FREDSPRISET.

VARFÖR DÅ? JO:

1.Ekonomi säger ju sig självt!

2.Alla stackars bankkassörskors som drabbas fysik blir ju så himla mycket bättre och utan trama = personalvård.

3. Kemin mellan "oss hederliga" och bankrånarna skulle ju avsevärt förbättras, då de ju direkt blir

"samhällets stöttepelare" och gör gott.

4. Hela fenomenet skulle generera massor av jobb för journalister, författare och annat löst folk för att skriva om och beskriva det hela.

5. Fredspriset så klart! När alla bankrånare blivit hederliga skulle andra brottslingar, terrorister och despoter vilja ta efter och bli "hederliga", vilket skulle resultera i den tidigare utopin "FRED PÅ JORDEN"

ALLTSÅ, MASSA NOBELPRIS TILL DEJ, TOPMA!

2009-05-04 @ 12:42:04
URL: http://socrate.blogg.se/
Postat av: Tompa

Jag får bara hoppas att Svenska Akademin, Vetenskapsakademin och alla andra akademier som kan tänkas vara inblandade samt norska fredspris läser den här bloggen. Det bir lite pinsamt annars, om man ska behöva ringa runt och nominera sig själv.

2009-05-05 @ 01:31:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0