En av världens mest beundrade kvinnor...

...bodde i det här huset i början av 1900-talet. Adressen är 152 Kings Road i den fashionabla London-stadsdelen Chelsea. Huset heter The Pheasantry och byggdes ursprungligen för att föda upp fasaner till kungliga måltider.

Kvinnan hette Eleanore Velasco Thornton. Även om ni inte hört namnet har ni säkert sett henne. Hon stod modell för "The Spirit of Ecstacy", den lilla stayett som sedan 1913 pryder kylaren på varje Rolls-Royce som tillverkas.
1902, 22 år gammal, började hon som personlig sekreterare och assistent till John Walter Edward Scott-Montagu som var en av bilismens pionjärer i England och samma år började utge det kolorerade veckomagasinet "The Car Illustrated". Han skulle senare ärva sin fars titel och bli den andre baronen Montagu av Beaulieu.
Eleanore blev så småningom även älskarinna åt lord Montagu. Eftersom hon inte var av tillräckligt fin börd kunde de aldrig gifta sig. Alla deras vänner var noga med diskretionen och såg till att förhållandet förblev en officiell hemlighet.
En av vännerna var skulptören Charles Robinson Sykes, som ofta använde den stiliga "Thorny", som hon kallades, som modell.
När så lord Montagu ville ha en kylarprydnand till sin Rolls-Royce var det naturligtvis Sykes som fick uppdraget. Och lika naturligt var det att Eleanore stod modell. Statyetten blev klar i februari 1911 och det blev snabbt ett mode bland Rolls-ägare att pryda kylaren med olika ornament. Eftersom kvaliten på dessa var högst varierande, en del riktigt vulgära, levereades alla Rolls-Roycebilar med Sykes' statyett från och med 1913.

Huset har haft flera bemärkta invånare. Serafin Astafieva, som var danslärare åt bland andra Margot Fonteyn, hade sin dansstudio i huset på 20- och 30-talen.
Eric Clapton bodde i huset någon gång på 60-talet.
I källaren fanns en nattklubb som var verksam ända in på 70-talet. Där hade bland andra Queen och Lou Reed spelningar tidigt i karriären. Yvonne Elliman som var med på den första inspelningen av "Jesus Christ Superstar" upptäcktes här av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice.
Den australiensiska författaren Germaine Greer satt i ett rum i huset och skrev "Den kvinnliga eunucken".

Speglarna på väggen är ett minne från Astafievas dansstudio. Jag vet inte om huset fortfarande tillfredsställer de kungliga magarna. Det finns en pizzeria på översta våningen. Den här bilden är från källarvåningen och jag vet inte riktigt vad den används till idag. Jag fick gå runt fritt i huset och fotografera, antagligen för att de trodde jag var galen och inte vågade neka mig.
Och hur gick det för Eleanore då? Inget vidare, kan man väl säga. I slutet av 1915 fick Montagu en kommendering i Indien och det bestämdes att hon skulle följa med dit. Jag vet inte hur man normalt sett tog sig till Indien på den tiden, men våra vänner åkte med ångaren SS Persia över Medelhavet. Den 30 december passerade man utanför Kreta. Passagerarna satt och åt lunch när skeppet träffades av en torped från en tysk ubåt och sjönk på mellan fem och tio minuter. 334 av de 501 passagerarna omkom, däribland Eleanore. Montagu hade henne ett tag i sina armar, men en våg skoljde över dem och han tappade greppet. Han såg henne aldrig mer.
Först trodde man att även Montagu hade drunknat, men han överlevde och räddades efter flera dagar på havet. Efter räddningen kunde han läsa sin dödsruna i flera engelska tidningar.
För ungefär ett år sen gick det rykten om att den här kärlekshistorien skulle filmas med en rad kända namn både framför och bakom kamerorna. Jag har inte hört något mer om det sen dess, men jag hoppas att det blir av. Det är en fascinerande historia.

Kommentarer
Postat av: Erik "Semlan"

Håller med, vilken historia! Mycket intressant, ny info för mig. Har helt klart fått ett nytt hus att besöka och kolla in nästa gång jag kommer till London. Kul!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0