SAAB-minnen (2)

Något år efter det att min första SAAB hade gått till bilarnas himmel där vägarna är av guld och bensinen är gratis, drabbades jag av kraftig tvåtaktsabstinens. Det avhjälptes genom att en kompis hade en mamma som hade en SAAB 96 av årgång 1962. Den lånade vi och åkte runt och gjorde vägarna osäkra.
På den här tiden fanns det fortfarande en hel del grusvägar och det var ju extra roligt när man körde en framhjulsdriven bil med massor av rallymeriter i generna. Tyvärr fanns de generna bara i bilen, inte i föraren, det vill säga mig.I den sista av en serie kurvor bestämde sig bilen för att nu fick det fanimej vara nog. Den tog över kommandot och brydde sig inte alls om mina försök att avvärja det som sedan hände.
Istället för att gå rakt fram som jag föreslog, gled bilen oändligt sakta på tvären mot ett dike. Den nöjde sig inte med det, utan den började även kana ner i själva diket.
Som om inte det skulle räcka välte den sedan över på sidan och delvis på taket som syns på bilden ovan.
Där satt vi, eller snarare hängde, upp och ner i bältena och kände oss rätt dumma. Framför allt jag. Alla grejer vi haft med oss i bilen låg uppe i taket.
Vi satte händerna i taket, knäppte loss oss och klättrade ut. Vilket inte var helt lätt. En bildörr är fruktansvärt tung att öppna i den där vinkeln och det enda vi hade att ta spjärn emot var den andra dörren.
Så småningom fick vi tag i en bonde som hjälpte oss med traktorn att välta bilen rätt och dra upp den ur diket. Han skjutsade oss också till en mack där vi kunde fylla på reservdunken, för all bensin hade runnit ut när bilen låg i diket.
Vi berättade på ett skonsamt sätt för kompisens mamma vad som hade hänt och hon tog det ganska bra. Det är väl möjligt att vi överdrev dramatiken lite så att hon mest var tacksam att vi hade klarat oss.
Bilen hade bara fått några ganska mjuka bucklor så dem kunde vi knacka ut med händerna när vi tagit bort delar av klädseln inuti.
SAAB byggde starka bilar på den tiden.

Kommentarer
Postat av: Fia

Snart kan man säga: SAAB byggde bilar på den tiden...

Det var ett smart drag att framhålla faran i det som hade hänt. Mammor är ju alltid mer kärleksfulla mot sina barn än mot sina bilar.

2010-01-04 @ 08:22:27
URL: http://neverkeso.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0