Being for the Benefit of Mr. Kite

Den 14 februari 1843 var en tisdag. Som alla andra dagar hände det saker runt om i världen.

 I Hummelholm i Nordmaling fick Erik Johansson och Brita Johanna Persdotter en dotter som fick namnet Brita Margareta. I Sävar i Västerbotten dog Olof Larsson efter ett långt strävsamt liv. Han var född den 21 augusti 1767 och blev alltså 75 år.

I Bergen i Norge gick Gesine Grieg med magen i vädret. Först den 15 juni behagade lille Edward titta ut.

I U.S.A. skrev Abraham Lincoln ett brev till två partikamrater där han förklarade att han tänkte kandidera till kongressen.

William Burness i Folgate, Middlesex, England föddes denna dag. Han fick dock bara leva i fyra dagar. Året efter, den 18 maj 1844, fick hans föräldrar William Burness och Sarah Weston ytterligare en son. Han fick också namnet William och verkar ha uppnått vuxen ålder. I oktober samma år dog pappa William, 24 år gammal. Två år senare gifte Sarah om sig med Charles Andrews, men de fick inga barn.

I London hade byggherren John Jay’s fastighetsaffärer växt så snabbt att han hade problem med finansieringen, och denna dag tvingades han lämna in en konkorsansökan vid konkursdomstolen i London. Det ordnande dock upp sig, och efter några år blomstrade affärerna igen.

I Rochdale, strax norr om Manchester, skulle den första kooperativa föreningen startas året efter av 28 vävare men just denna dag arrangerades en cirkusföreställning där under ledning av den på sin tid kände Pablo Fanque. Där förekom konstryttare, lindansare, jonglörer och annat som hör till en cirkus. En av de medverkande var William Kite, som var någon slags all-konstnär.Inför denna föreställning gjordes en affisch där attraktionerna utmålades som alldeles extraordinära, som brukligt är med affischer. Någon måste ha tyckt att affischen var väldigt fin och ramat in den. Sen kan den ha hängt på olika väggar i många år för att drygt 130 år senare hamna i en antikaffär.

Den 30 och 31 januari 1967 var The Beatles i Sevenoaks i Kent i sydöstra England. De var där för att tillsammans med den svenske TV-mannen Peter Goldman spela in en promotion-film för låten Strawberry Fields Forever.  Goldman hade blivit rekommenderad för jobbet av Klaus Voorman, som varit kompis med beatlarna sedan de spelade i Hamburg. Det är Voorman som tecknat omslaget till Revolver.

Under en paus i inspelningarna gick John Lennon ut på stan och hamnade i ovan nämnda antikaffär som låg i närheten av hotellet. Han såg affischen och blev förtjust i det svulstiga språket och köpte den.

Den inspirerade honom till att skriva Being for the Benefit of Mr. Kite som finns på Sergeant Pepper-skivan.  Den 17 februari 1967 spelades låten in och den 1 juni släpptes albumet.


Kommentarer
Postat av: Erik "Semlan"

Gillar inlägget mycket. En pärla bland alla kläd/mode/trams-inlägg. Tack för din kommentar efter "morgonbesvären" när elen tog slut i veckan.

Postat av: ElStiffo

Håller med Erik i de två första meningarna i hans kommentar till hundra%.

2010-10-09 @ 09:31:52
URL: http://elstiffo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0