Språkhjälp

Så här på sommaren går det mycket gamla filmer på TV. Många av dem är amerikanska och här kommer lite språklig hjälp för att förstå en del vanliga fraser:

”You’re a pain in the ass!” = Du är en smärta I stjärten. Används inte som diagnos utan mer för att antyda att den tilltalade är irriterande.

”Bullshit!” = Tjurbajs. Används som regel inte för att beskriva nötkreaturs avföring utan mera för att påpeka att den tilltalade för en oseriös konversation.

”You’re fired!” = Du är eldad. Har ingenting med brandvarningar att göra, utan används för att upplysa den tilltalade om att dennes anställning upphör med omedelbar verkan. Kan till exempel drabba poliser som kvaddat 150 bilar och ett antal byggnader för att gripa en snattare.

”I rest my case.” = Jag vilar min låda. Uttalas ofta av åklagare som inser att de blivit överbevisade av nån smart advokat.


Fler fraser kommer när de har dykt upp i min TV-ruta.


Trevligt på jobbet

På min arbetsplats har dom bonat golven. Vissa golv, som till exempel fikarummet, har dom bonat två gånger. Det är bra, för då blir det ombonat.

En gotländska föds

Om den här lilla tjejen har fått leva ett bra liv, vilket jag hoppas, så fyllde hon 34 år för ett par veckor sen.Jag gjorde lumpen på P18 på Gotland, som sjukvårdare. En del av utbildningstiden var förlagd som praktik på Visby lasarett. Det var då jag fick tillfälle att fotografera ett kejsarsnitt.

Den här dagen gjordes två planerade kejsarsnitt. På det första var jag med och tittade på för att vara förberedd på hur det gick till. Det som sker händer väldigt snabbt. Barnet måste ut fort och börja andas själv.

Vid dagens andra kejsarsnitt gällde det att hinna med att plåta och se till att inte vara i vägen. När barnet var ute följde jag med och tog bilder när hon vägdes och mättes och fixades i ordning.

Sen gick jag tillbaka till operationssalen och fotograferade när mamman syddes ihop.

Fototekniska data: kameran var en Leicaflex SL med objektiven Elmarit 2,8/35 och Elmarit 2,8/90. Filmen var Kodak Tri-X som pressades till 800 ISO och framkallades i D-76.

 


RSS 2.0