Ett jubileum

Jag har varit så upptagen med att flytta att jag nästan missade ett stort jubileum: I förra veckan var det 50 år sen den berömda bilden på Ernesto "Che" Guevara togs. Det är förmodligen en av de mest kända bilderna i världen. Så här ser den ut obeskuren:

Den är tagen den 5 mars 1960 på en kyrkogård i Havanna, Kuba. Dagen innan, den 4 mars, hade det inträffat en explosion i Havannas hamn. Man lossade sprängämnen från båten La Coubre och var tydligen inte så noga med säkerhetsföreskrifterna. Ett hundratal människor omkom. Che hörde och såg explosionen från en byggnad i närheten och begav sig till hamnen där han ägnade många timmar åt att hjälpa de sårade. Han var ju läkare.
Bilden är tagen vid minnesceremonin dagen efter.

Alberto Korda med originalnegativet.

Fotografen Alberto Korda hette egentligen Alberto Diaz Gutiérrez och var född på Kuba den 14 september 1928. Han fick aldrig betalt för sin bild, men det bekymrade honom inte så mycket. Han resonerade som så att eftersom han sympatiserade med Che's ideer. så spreds ideerna med bilden. Men när Smirnoff år 2000 försökte använda bilden för vodkareklam stämde han dem och fick 50 000 dollar. Pengarna donerade han till det kubanska hälsovårdsprogrammet.
Lite fototekniska data: Bilden är tagen med en Leica M2 med 90 mm optik. Filmen är Kodak Plus-X.
Albert Korda dog den 25 maj 2001.


RSS 2.0