Nationaldag


Frankrikes nationaldag den 14 juli firades även 1973 som brukligt med bland annat parader längs Champs Elysée. Jag och mina reskamrater intresserade oss inte för den officiella pompan och ståten, utan som de känsliga konstnärssjälar vi var fokuserade vi istället på detaljer runt omkring.

Det låter väl bra? I själva verket är det en förskönande omskrivning för att vi irrade omkring i denna gigantiska stad och kom fram så sent att vi missade hela skiten.

Filmen Schakalen med Edward Fox i titelrollen hade premiär senare samma år. Den handlar om ett planerat attentat mot de Gaulle.  Slutscenerna i den utspelar sig på något som heter Invalidernas Dag eller nåt sånt. Dock firas inte denna dag med så stora parader så de scenerna är filmade just på nationaldagsfirandet. Om det var det här årets firande eller året innan vet jag dock inte.

På kvällen var vi vid Sacre Coeur och tittade på fyrverkerierna. Och fnyste föraktfullt (vi var ju som sagt känsliga konstnärssjälar) åt de blåhåriga amerikanska damer som plåtade skådespelet med sina Pocket Instamaticar. Med blixt.                                                               


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0