Akta er för Eniro!

I vintras flyttade jag. Med lånad bil och hyrd släpvagn tog jag mig fram i snödrivorna. När jag vid ett tillfälle skulle åka tillbaka till gamla adressen för att hämta ett nytt lass var vägen blockerad av en bil som någon intelligensbefriad varelse ställt ytterst olämpligt. Med hjälp av ett SMS till 72503 fick jag fram namnet på bilägaren. Det var en person som bodde på samma ort.
Då ringer jag 118 800, tänkte jag, så får jag personens telefonnummer och kan ringa och med några väl valda formuleringar framföra mina synpunkter på hur vederbörande hanterar sitt fordon. Eller i klartext: be idioten fara åt helvete och framför allt ta med sig bilen dit.
En trevlig tjej på Eniro bläddrade i diverse kataloger och knappade på sin dator. Något telefonnummer fick hon dock inte fram. Under tiden kom människan ut och flyttade bilen.
En sak lyckades dock Eniro med; att ta betalt. På nästa mobilfaktura fanns en post på 60 kr för det misslyckade samtalet. Tack så mycket för ingenting!

Hägring

Strandvägen i Nynäshamn är ett av de få ställen i Stockholmstrakten där man kan se en fri horisont från land. De öar som på bilden till synes svävar ovanför denna horisont är Gunnarsstenarna.De ligger egentligen inte där utan en bra bit längre ut. Vid olika väderförhållanden speglas de i luftlagren så man ser dem från land. Man behöver inte åka till Sahara för att se en hägring.

Höstfärger

Höstens färger visar sig allt mer.Men det gröna vägrar än så länge släppa taget.


Being for the Benefit of Mr. Kite

Den 14 februari 1843 var en tisdag. Som alla andra dagar hände det saker runt om i världen.

 I Hummelholm i Nordmaling fick Erik Johansson och Brita Johanna Persdotter en dotter som fick namnet Brita Margareta. I Sävar i Västerbotten dog Olof Larsson efter ett långt strävsamt liv. Han var född den 21 augusti 1767 och blev alltså 75 år.

I Bergen i Norge gick Gesine Grieg med magen i vädret. Först den 15 juni behagade lille Edward titta ut.

I U.S.A. skrev Abraham Lincoln ett brev till två partikamrater där han förklarade att han tänkte kandidera till kongressen.

William Burness i Folgate, Middlesex, England föddes denna dag. Han fick dock bara leva i fyra dagar. Året efter, den 18 maj 1844, fick hans föräldrar William Burness och Sarah Weston ytterligare en son. Han fick också namnet William och verkar ha uppnått vuxen ålder. I oktober samma år dog pappa William, 24 år gammal. Två år senare gifte Sarah om sig med Charles Andrews, men de fick inga barn.

I London hade byggherren John Jay’s fastighetsaffärer växt så snabbt att han hade problem med finansieringen, och denna dag tvingades han lämna in en konkorsansökan vid konkursdomstolen i London. Det ordnande dock upp sig, och efter några år blomstrade affärerna igen.

I Rochdale, strax norr om Manchester, skulle den första kooperativa föreningen startas året efter av 28 vävare men just denna dag arrangerades en cirkusföreställning där under ledning av den på sin tid kände Pablo Fanque. Där förekom konstryttare, lindansare, jonglörer och annat som hör till en cirkus. En av de medverkande var William Kite, som var någon slags all-konstnär.Inför denna föreställning gjordes en affisch där attraktionerna utmålades som alldeles extraordinära, som brukligt är med affischer. Någon måste ha tyckt att affischen var väldigt fin och ramat in den. Sen kan den ha hängt på olika väggar i många år för att drygt 130 år senare hamna i en antikaffär.

Den 30 och 31 januari 1967 var The Beatles i Sevenoaks i Kent i sydöstra England. De var där för att tillsammans med den svenske TV-mannen Peter Goldman spela in en promotion-film för låten Strawberry Fields Forever.  Goldman hade blivit rekommenderad för jobbet av Klaus Voorman, som varit kompis med beatlarna sedan de spelade i Hamburg. Det är Voorman som tecknat omslaget till Revolver.

Under en paus i inspelningarna gick John Lennon ut på stan och hamnade i ovan nämnda antikaffär som låg i närheten av hotellet. Han såg affischen och blev förtjust i det svulstiga språket och köpte den.

Den inspirerade honom till att skriva Being for the Benefit of Mr. Kite som finns på Sergeant Pepper-skivan.  Den 17 februari 1967 spelades låten in och den 1 juni släpptes albumet.


RSS 2.0